Teadusraamatukogu: E, N 12–19, T, K, R 10–17 | Õpikeskus: E–R 10–17
Teadusraamatukogu: E, N 12–19, T, K, R 10–17
Õpikeskus: E–R 10–17

Avatud loeng: Saksamaa tegevus ja „Ukraina küsimus“ I maailmasõjas – Vasyl Maliukh

28. oktoobril 2024 kell 16.00 tutvustab Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu UNO saalis oma uurimistööd Baltika välisuurija stipendiumi laureaat Vasyl Maliukh.

Vasyl Maliukh on õppinud ajalugu Kiievis ja Lublinis, juurat Berliinis ning praegu on Freiburgi ülikooli doktorant. Tema doktoritöö keskendub Saksamaa hinnangutele ja meetmetele nn „Ukraina küsimuses“ I maailmasõja ajal, eriti kohaliku tasandi tegevusele Saksa interventsiooni ajal Ukrainas 1918. aastal.

Töö uurib Saksa tsiviil- ja sõjalise administratsiooni tegevusi Ukraina territooriumil sealsete sotsiaalsete ja majanduslike struktuuride taustal, lähtudes arusaamast, et mõlema poole tegutsejate motiive ja käitumist ei tuleks seletada mitte üldistest ajenditest lähtuvalt, vaid tegutsejate taustsüsteemide ja tõlgendusviiside kontekstis, seejuures ratsionaalseid motiive nagu võimuiha või rikastumissoov välistamata. Kas mõnda tegutsejate rühma (poliitilised parteid või rahvuslikud ja sotsiaalsed rühmitused, millel on konkureerivad huvid ja läbilöögivõimalused) tajutakse „poliitikavõimelisena“, ei sõltu ainult nende endi tegutsemis- ja mobilisatsioonivormidest, vaid ka nende võimest assotsieeruda teiste rühmadega ja luua nendega koalitsioone.

Üks osa doktoritööst on otseselt seotud Baltikumaga, eriti 1. peatükk „“Ukraina küsimuse“ propaganda Šveitsis aastatel 1914–1917. Venemaa Võõrrahvaste Liiga tegevus“. See peatükk keskendub Venemaa Võõrrahvaste Ühenduse tegevustele aastatel 1916–1918. Organisatsioon rajati 1915. aastal Saksa egiidi all Lausanne’is ja oli tegev Šveitsis, Berliinis ja Stockholmis. Selle töö puudutas mitte-vene rahvaste toetamist ja selle esindajad, poliitikud ja aktivistid pärinesid varasemast Vene impeeriumist. Liiga liikmeteks olid teiste seas Herman Gummerus (Soome), baltisaksa parunid Friedrich von der Ropp ja Bernhard von Uexküll, Paul Schiemann, Juozas Gabrys (Leedu), Michał Łempicki (Poola) ja Volodymyr Stepankivsky (Ukraina). Ühiselt tegutsesid nad mitte-vene rahvaste sõltumatuse või autonoomia nimel impeeriumi lääneosas (Soomes, Poolas, Baltikumis, Valgevenes, Ukrainas).

Ettekandes tutvustab Vasyl Maliukh oma doktoritööd lähemalt ning jagab, mida tal on õnnestunud leida Venemaa Võõrrahvaste Liiga kohta Baltimaade kogudest.

Ettekanne toimub saksa keeles ja seda on võimalik jälgida ka Teamsi vahendusel.

Olete oodatud kuulama ja arutlema!

Microsoft Teams
Liitu koosolekuga
Koosoleku ID: 356 076 392 360
Pääsukood: yk3NAh